Ikonica 1

Održavanje solarnih elektrana

Pored čišćenja, možemo ponuditi i kompletno održavanje solarne elektrane na godišnjem nivou. U sklopu ovoga nudimo redovno čišćenje, inspekcije, košenje, snimanje dronom itd. Održavanje podrazumjeva uslugu zaključenu na godinu dana, gdje se obavezujemo održavati vašu solarnu elektranu minimalno dva puta godišnje, ili više ukoliko se drugačije dogovorimo.

 

Solarne elektrane su odličan način za proizvodnju čiste i obnovljive energije. Međutim, kao i svaka druga investicija, i solarne elektrane zahtijevaju redovno održavanje kako bi mogle ispravno funkcionirati i trajati što duže.

Pranje elektrane u Banja Luci

 

Održavanje solarnih elektrana je relativno jednostavno i ne zahtijeva mnogo vremena. Najvažnije je redovno čistiti solarne panele od prašine, lišća i snega. To se može raditi ručno ili uz pomoć vodenog mlaza. Čistači solarnih panela su također dostupni u prodaji.

Prašinu i lišće je najbolje uklanjati najmanje jednom godišnje, a snijeg što je češće moguće, pogotovo ako je snijeg težak i mokar. Snijeg može blokirati sunčevu svjetlost i značajno smanjiti proizvodnju energije.

Pored čišćenja, potrebno je povremeno kontrolisati i zategnuti vijke na solarnim panelima. To je važno kako bi se spriječilo njihovo odvajanje od nosača.

Solarne elektrane rijetko zahtevaju veći remont, ali je važno da se redovno kontroliše njihov rad. To se može učiniti uz pomoć monitoring sistema, koji prati proizvodnju energije i upozorava na moguće probleme.

Pravilnim održavanjem možete pomoći da vaša solarna elektrana radi na vrhunskoj efikasnosti dugi niz godina. Evo nekoliko dodatnih savjeta za održavanje solarnih elektrana:

  • 1. Instalirajte monitoring sistem kako biste mogli pratiti performanse vaše elektrane.
  • 2. Redovno obavljajte inspekcije od strane kvalifikovanog tehničara.
  • 3. Uvjerite se da je vaša elektrana osigurana od oštećenja.

Slijedeći ove savjete, možete pomoći da vaša solarna elektrana bude pouzdan izvor energije za mnoge godine koje dolaze.

  • – Važno je da se solarne panele čiste kada su suhe.
  • – Ne preporučuje se korištenje abrazivnih sredstava za čišćenje solarnih panela.
  • – Ako se solarna elektrana nalazi u područjima sa puno snega, može biti potrebno uvesti dodatne mjere zaštite od snega.