Zašto čistimo solarne panele?

Zašto čistimo solarne panele?

Solarni paneli su odličan način za proizvodnju čiste i obnovljive energije. Međutim, kao i svaka druga investicija, solarni paneli zahtevaju redovno održavanje kako bi mogli ispravno funkcionisati i produžiti svoj vek trajanja.

Jedan od najvažnijih aspekata održavanja solarnih panela je čišćenje. Prljavština, prašina i ostaci mogu se nakupiti na solarnim panelima i smanjiti njihovu efikasnost. To može dovesti do gubitka proizvodnje energije, povećanih troškova održavanja i čak oštećenja solarnih panela.

Ekonomski razlozi za čišćenje solarnih panela

Postoji nekoliko ekonomskih razloga za redovno čišćenje solarnih panela.

 • Povećana proizvodnja energije: Čisti solarni paneli mogu da proizvedu do 25% više energije od prljavih solarnih panela. To znači da možete da uštedite novac na računima za struju tako što ćete držati svoje solarne panele čistim.
 • Smanjeni troškovi održavanja: Prljavi solarni paneli mogu da zahtevaju češće održavanje, kao što je čišćenje i popravke. To takođe može da vas košta.
 • Povećana vrednost imovine: Čisti solarni paneli mogu da povećaju vrednost vaše imovine. To je zato što oni čine vaš dom energetski efikasnijim i privlačnijim.

Razlozi za održavanje za čišćenje solarnih panela

Pored ekonomskih razloga, postoje i brojni razlozi za održavanje solarnih panela redovno.

 • Prevencija oštećenja: Prljavština, prašina i ostaci mogu da oštete solarne panele vremenom. Redovno čišćenje može da pomogne da se to spreči.
 • Poboljšana efikasnost: Kao što je ranije spomenuto, čisti solarni paneli su efikasniji od prljavih solarnih panela. To znači da mogu da proizvedu više energije, čak i u područjima sa puno prašine i ostataka.
 • Produženi vek trajanja: Čišćenje solarnih panela može da pomogne da se produži njihov vek trajanja. To je zato što može da spreči prašinu i ostatke da se nakupljaju i uzrokuju oštećenje.

Kako da očistite solarne panele

Postoje nekoliko različitih načina za čišćenje solarnih panela. Najbolji način čišćenja solarnih panela zavisi od ozbiljnosti prljavštine i ostataka. Ako ne posjedujete profesionalnu opremu, ovo su neki načini za pranje i čišćenje:

 • Za lakšu prljavštinu i ostatke, možete koristiti meku krpu ili sunđer i malo vode. Obavezno iscedite krpu ili sunđer tako da ne bude mokar.
 • Za upornije prljavštine i ostatke, možete koristiti blagi rastvor sapuna i vode. Obavezno isperite sapun temeljno.
 • Ne smete koristiti jake hemikalije ili abrazivna sredstva za čišćenje solarnih panela. Mogu da oštete solarne ćelije.
 • Ne smete koristiti mašinu za visokotlačno čišćenje za čišćenje solarnih panela. Pritisak može da ošteti solarne ćelije.

Kako da sami očistite solarne panele

Ako se osećate ugodno da sami čistite solarne panele, možete slediti ove korake:

 1. Pripremite svoje potrepštine. Potrebna vam je meka krpa ili sunđer, malo vode i blagi rastvor i vode.
 2. Uvjerite se da su solarni paneli hladni i suvi. Ne čistite ih ako su vrući ili mokri, jer to može da ih ošteti.
 3. Nanesite vode na krpu ili sunđer.
 4. Lagano obrišite solarne panele
 5. Ostavite solarne panele da se potpuno osuše.

Ako se ne osećate ugodno da sami čistite solarne panele, možete angažovati našu firmu BIG Solar d.o.o. specijalizovanu isključivo za pranje i održavanje solarnih panela i solarnih elektrana.